Rolul elementelor nutritive in viata plantelor

6 martie 2017
Publicat:ing. Mihai Dehelean

Toate elementele nutritive esentiale au un rol determinant in viata plantelor.Procesele vitale din plante se pot desfasura normal numai in cazul cand ele sunt aprovizionate din sol, aer si apa cu cantitati indestulatoare in raport cu cerintele lor biologice.

AZOTUL este constituientul esential al citoplsmei.Este elementulde baza al proteinelor,favorizand inmultirea celulelor, formarea cloroplastelor,glucidelor etc.Este factorul care determina randamentul recoltelor.

FOSFORUL sub forma de ioni este transportorul de energie in celulele plantelor.Cu azotul formeaza fosfoproteide. Participa in numeroase reactii biochimiceca de exemplu, in metabolismul glucidelor.Impreuna cu azotul participa la cresterea generala a plantelor si in deosebi la dezvoltarea sistemului radicular.

POTASIUL in tesuturi se gaseste sub forma de ioni. Actioneaza ca regulator al functiilor de crestere, fiind necesar in procesele de fotosinteza,in sinteza proteinelor, in cresterea rezistentei plantelor la diferiti factori de stres.