Interactiunea dintre azot si fosfor

27 martie 2017
Publicat:ing. Mihai Dehelean

Efectul ingrasamintelor cu fosfor depinde si de gradul de asigurare a solului cu diverse elemente de nutritie, in special cu azot. Pe soluri podzolice cu continut scazut de materie organica si azot accesibil plantelor, efectul ingrasamintelor cu fosfor poate fi neinsemnat daca nu se folosesc concomitent si ingrasamintele cu azot. Cercetari numeroase au aratat ca intre azot si fosfor au loc doua feluri de interactiuni:

  • de natura chimica ce se petrec in sol.
  • de natura fiziologica ce au loc in planta.

Interactiunea dintre azot si fosfor in sol se manifesta in sensul ca ingrasamintele cu azot au o actiune solubilizanta asupra fosfatilor greu solubili. O actiune evidenta din acest punct de vedere are sulfatul de amoniu, o actiune moderata are azotatul de amoniu si actiune indiferenta are azotatul de calciu. La randul lor ingrasamintele cu fosfor maresc continutul solurilor in azot asimilabil prin stimularea activitatii microorganismelor ce descompun materia organica si a celor fixatoare de azot atmosferic.

Interactiunea dintre azot si fosfor in planta se manifesta in sensul ca ambele elemente favorizeaza dezvoltarea masei vegetative aeriene si a sistemului radicular. In primaverile relativ secetoase dozele mari de ingrasaminte chimice cu azot pot avea o actiune nefavorabila dezvoltarii plantelor daca solul are continut scazut de fosfati solubili. In asemenea conditii creste mult raportul activitatii ionilor nitrat/fosfat din solutia solului, ceea ce favorizeaza absorbtia azotulu in planta in masura mai mare decat absorbtia fosforului.